گل گاو زبان چه خاصیتی دارد؟
به گزارش کهن پارس، طبیعت گل های تازه این گیاه گرم و تر و گرمی آن به اعتدال نزدیک است و زمانی که گل خشک می گردد از رطوبت آن کاسته می گردد.
گل گاو زبان چه خاصیتی دارد؟
از مهمترین خواص گل گاو زبان می توان به تقویت اعصاب، رفع استرس، یاری به درمان سرماخوردگی، تقویت حواس پنج گانه، تقویت قلب، کبد و کلیه اشاره نمود. پزشکان سنتی ایران از گل گاو زبان به تنهایی یا همراه دیگر گیاهان دارویی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می نمایند.
گل گاو زبان هم همچون چای در خانه بیشتر ایرانی ها پیدا می گردد و معروفیت زیادی در کشور ما دارد. در این مقاله شما را با خواص گل گاو زبان، طریقه مصرف، موارد احتیاط و منع مصرف آن آشنا می کنیم.
خواص گل گاو زبان (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت گل های تازه این گیاه گرم و تر و گرمی آن به اعتدال نزدیک است و زمانی که گل خشک می گردد از رطوبت آن کاسته می گردد. برگ و گل های این گیاه خواص دارویی دارد. بعضی از مهمترین خواص گل گاو زبان عبارتند از:
1. کاهش تب
مصرف دمنوش گل گاو زبان برای معالجه تب های دانه ای مانند سرخک، مخملک و آبله مرغان بسیار مفید است.
2. تقویت کلیه ها و تسکین درد ناشی از سنگ کلیه
یکی دیگر از خواص گل گاو زبان در طب سنتی تسکین درد ناشی از سنگ کلیه است. از آن جایی که این گیاه دارویی ادرارآور است، مصرف آن به دفع راحت تر سنگ مثانه یاری می نماید. به طور کلی دمنوش گل گاو زبان، کلیه ها را تقویت و التهاب آن ها را درمان می نماید و برای درمان بی اختیاری ادرار مفید است.
3. پیشگیری و درمان سرماخوردگی و بیماری های تنفسی
خوردن دمنوش گل گاو زبان همراه با کمی لیمو عمانی و عسل، در طول فصل سرما به دلیل داشتن ویتامین ث از سرماخوردگی پیشگیری می نماید. بعلاوه درمان سرفه های مزمن، وقفه های تنفسی و آسم خفیف از دیگر خواص گل گاو زبان است. در طب سنتی از این گیاه به اسم نرم نماینده سینه، رفع نماینده تنگی نفس و التیام دهنده گلودرد استفاده می گردد.
4. تقویت اعصاب و روحیه
از معروف ترین خواص گل زبان، تقویت سیستم عصبی، رفع استرس و اضطراب است. گل گاو زبان غم و غصه، دلهره وحشت را از بین می برد و افسردگی را کاهش می دهد. متخصصان طب سنتی از این گیاه برای یاری به درمان کسانی که با خود حرف می زنند، استفاده می نمایند. بعلاوه خوردن دمنوش این گیاه نشاط آور است و رنگ چهره را شاداب و باز می نماید.
5. پیشگیری از سرطان
گل گاو زبان حاوی مقادیر بالایی از مواد آنتی اکسیدان و ضد التهاب است و در پیشگیری و درمان سرطان موثر است. تحقیقات نشان داده این گیاه می تواند از شدت بیماری سرطان پانکراس کم کند.
6. خاصیت ضد التهاب
گل گاو زبان خاصیت ضد التهاب دارد و برای رفع کردن درد و روماتیسم، می توان ضماد برگ گل گاوزبان را روی مفصل ها گذاشت.
7. تصفیه خون
تصفیه و تمیز کردن خون از خواص گل گاو زبان است. بعلاوه میان گل گاو زبان و فشار خون رابطه مستقیمی وجود دارد و برای بیماران قلبی عروقی مفید است، با این وجود زیاده روی در مصرف آن می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد.
8. درمان برفک دهان
جویدن برگ تازه گل گاو زبان برای درمان جوش های چرکی دهان اطفال، برفک دهان و رفع عوارض ناشی از گرمی و حرارت دهان مفید است.
مضرات گل گاوزبان (موارد احتیاطی و منع مصرف)
1. گل گاوزبان دارای اندازه زیادی مواد شیمیایی به نام آلکالوئید های پیرولیزیدینی که مصرف طولانی و زیاد آن باعث آسیب های کبدی می گردد، بنابراین ضروری است از زیاده روی در مصرف این گیاه اجتناب گردد.
2. گل گاوزبان باعث افزایش فشارخون می گردد، لذا بیماران مبتلا به فشار خو بالا بایستی در مصرف آن احتیاط نمایند و یا آن را همراه با لیمو عمانی مصرف نمایند. بعلاوه مخلوط کردن آن با سنبل الطیب، قبل از دم کردن هم میتواند خاصیت افزایش دهنده فشار خون را تعدیل کند.
3. زیاده روی در مصرف گل گاو زبان علائمی مانند خستگی، احساس سبکی سر، گشاد شدن مردک چشم و مسمومیت کبدی را در پی دارد.
4. گل گاوزبان به دلیل داشتن آلکالویید برای زنان باردار، شیرده و بچه ها مضر است.
تداخلات دارویی گل گاوزبان
مصرف این گیاه همراه با دارو های سیستم عصبی مرکزی مانند دارو های ضد افسردگی، ضد اضطراب، قرص آرامبخش، خواب آور، آنتی هیستامین ها و دارو های کنترل فشار خون بایستی با نظر پرشک متخصص انجام گردد.
طریقه مصرف گل گاو زبان
برترین راه بهره مندی از خواص گل گاو زبان تهیه دمنوش این گیاه به همراه لیمو عمانی یا سنبل طیب است. به این منظور دو قاشق غذاخوری گل گاوزبان خشک شده را همراه دو لیوان آب جوش در قوری بریزید و بیست دقیقه روی شعله غیرمستقیم قرار دهید پس از آن مخلوط را صاف کنید و با اندازهی لیمو عمانی، عسل یا نبات بنوشید.
ضروری است بدانید دمنوش مانده و سردشده گل گاوزبان، خاصیت چندانی ندارد و توصیه شده تا یکی دو ساعت بعد از دم کشیدن، حتما مصرف گردد.
متخصصان طب سنتی توصیه می نمایند، افرادی که تمایل به نوشیدن دمنوش گل گاوزبان دارند، بهتر است پس از یک هفته تا 10 روز، مصرف آن را برای یک هفته قطع نمایند و بعد دوباره آغاز نمایند. بعلاوه مصرف بیش از پنج روز مداوم گل گاوزبان، ممکن است باعث عادت گردد؛ بنابراین از مداومت در مصرف آن بپرهیزید.
منبع:سایت ستاره
منبع: راسخون