14 طراحی لباس برتر در فیلم های علمی، تخیلی
به گزارش کهن پارس، سینما همواره در دنیای مد شبیه یک شمشیر دولبه نقش آفرینی می نماید؛ هم از مد روز تاثیر می پذیرد و هم بر مد تاثیر می گذارد. اما یکی از ژانرهای سینما که تاثیرگذاری و تاثیرپذیری اش از مد، مجذوب نماینده و بحث برانگیز است، ژانر فیلم های علمی-تخیلی است. این نوع فیلم ها طراحی لباس ویژه ای طلب می نمایند و طراحان کار سختی برای ماندگاری و تطبیق آن ها با فضای فیلم ها دارند. در تاریخ سینما فیلم های علمی-تخیلی زیادی بوده اند که مد و طراحی لباس ویژه ای داشته اند. در این متن 14 فیلم علمی-تخیلی را مرور نموده ایم که از لحاظ طراحی لباس منحصر به فرد و ماندگار محسوب می شوند.
1. ماتریکس (The Matrix)
- طراح لباس: کیم بارت
- سبک: ترکیب تکنو نئوآر و گوت
- محصول: 1999
حوالی سال 2000 میلادی، پس از اکران فیلم ماتریکس بسیاری از نوجوانان و جوانان سراسر دنیا جذب مدل لباس های شخصیت های فیلم شدند. عینک های باریک تیره آفتابی، کت های چرم بلند، چکمه های رزمی و… ترکیبی از سبک تکنو نئوآر و گوت است. گوت، سبکی خشن در پوشش برگرفته از ادبیات گوتیک در قرن نوزدهم و داستان های ترسناک است. واچوفسکی ها برای طراحی لباس فیلم خود سراغ کیم بارت رفتند، او با سابقه طولانی در این زمینه، افکار سازندگان را به شکل عینی درآورد. او به شکلی از پوشش برای شخصیت های ماتریکس رسید که هنوز هم پس از دو دهه، یکی از طراحی های لباس منحصر به فرد و ماندگار هالیوود است.
2. انجمن نجیب زادگان عجیب (The League of Extraordinary Gentlemen)
- طراح لباس: ژاکلین وست
- سبک: استیم پانک (Steampunk fashion)
- محصول: 2003
فیلم انجمن نجیب زادگان عجیب یک اثر سوپر قهرمانی فانتزی است که داستانی در اوایل قرن بیستم را روایت می نماید. زمانی که انگلیس و آلمان به دلایلی قرار است وارد جنگ شوند. عده ای از قهرمانان دور هم جمع شده اند تا مسله ای را حل نمایند. طراحی لباس این فیلم براساس سبک استیم پانک اجرا شده. سبکی برگرفته از دوره ویکتوریایی و نحوه لباس پوشیدن بانوان در آن دوران. لباس های سلطنتی، چرم های بنددار، توری های مشکی روی صورت خانم ها، کلاه های خاص و…
3. سرنتی (Serenity)
- طراح لباس: روث کارتر
- سبک: ترکیبی از وسترن و فضایی
- محصول: 2005
سرنتی یک وسترن فضایی و علمی-تخیلی به نویسندگی و کارگردانی جاس ویدون است. این فیلم دنباله مجموعه تلویزیونی شبکه فاکس به نام فایرفلای است که در سال 2003 تا 2005 ساخته و پخش شد و بلافاصله پس از سرانجام آن، اتفاقاتش در فیلم سرنتی ادامه پیدا می کرد. بازیگران فیلم همان بازیگران سریال بودند و طراحی لباس هم به همان شکل با اندکی تغییراتی ادامه پیدا نموده بود. طراحی لباس این فیلم طوری برنامه ریزی شده بود که انگار طراحان نمی توانستند درست تصمیم بگیرند که از چه سبکی استفاده نمایند. ترکیبی از پوشش وسترن یا همان آمریکای اوایل قرن بیستم به همراه رگه های از لباس های شرقی که در میان آنها المان های تخیلی هم به علت داستان فضایی فیلم رعایت شده بود.
4. بلید رانر (Blade Runner)
- طراح لباس: مایکل کاپلان
- سبک: نوآر و آینده نگر
- محصول: 1982
یک تریلر علمی تخیلی درباره مبارزه آدمها با انسان های مصنوعی ساخته خود بشر. برای طراحی لباس بلید رانر به جای تمرکز بر وجه تخیلی فیلم، بر پر زرق و برق بودن لباس ها تاکید شده است. کت های خز زیبا، الماس های پر زرق و برق، جا سیگاری ها، کت های بلند، کت و شلوارها و کراوات های مجلل بر دنیای فیلم مسلط هستند. هریسون فورد به عنوان نقش اصلی فیلم آنقدر در لباسش که یک کت قهوه ای چرم است به درستی قرار گرفته که لباسش در بازی او بسیار به چشم می آید. البته در قسمت دوم این فیلم با نام بلید رانر 2049 که در سال 2017 ساخته شد طراحی لباس تغییر کرد و آن مجذوب کنندهیت نسخه اولیه را نداشت.
5. جنگ ستارگان (Star Wars)
- طراح لباس: جان مولو
- سبک: نوآر و ترکیبی
- محصول: 1977
یکی از مشهورترین آثار سینمایی فضایی حماسی تاریخ سینما، مجموعه فیلم های جنگ ستارگان به کارگردانی جورج لوکاس است. علاوه بر داستان تخیلی و مجذوب کننده، یکی از ویژگی های برجسته این فیلم ها طراحی لباس و صحنه آنها بود. در اولین قسمت از جنگ ستارگان که در سال 1977 ساخته شده، لباس های عجیب شخصیت ها تبدیل به یکی از بحث برانگیز ترین مسایل روز سینما شده بود. در این سبک طراحی لباس مخاطب هرچیزی که به دنبالش بود را می دید. شخصیتی با لباس پرنسس ها، شخصیتی دیگر با لباس خاکی و ساده، دیگری با کت چرم و بازیگر دیگر با لباس نیمه عریان فلزی و… این ویژگی در دنباله های ساخته شده برای این فیلم هم ادامه داشته و تا امروز حفظ شده.
6. بازی های گرسنگی (The Hunger Games)
- طراح لباس: جودیانا ماکوفسکی
- سبک: آینده نگر (Maximalist Futurism)
- محصول: 2012
بازی های گرسنگی یک فرانچایز پساآخرالزمانی است. این فیلم درباره یک بازی است که هر سال برگزار می شود و در آن تعدادی دختر و پسر شرکت می نمایند. با توجه به موضوع فیلم طراحی لباس منحصر به فردی برای این فیلم احتیاج بود، اما ماکوفسکی طراح لباس به همراه گری راس کارگردان و سایر عوامل به این نتیجه رسیدند که باید ترکیبی از مدهای آینده نگر را در فیلم استفاده نمایند. در نگاه اول طراحی لباس فیلم به شرق آسیا و ژاپن نزدیک است، اما حتی رگه هایی از پانک هم در آن دیده می شود مانند خالکوبی ها و سرهای تراشیده. این روند در همه قسمت های بعدی فیلم هم ادامه پیدا نموده است.
7. عنصر پنجم (The Fifth Element)
- طراح لباس: ژان پل گوتیه
- سبک: گوتیه (Gaultier)
- محصول: 1997
یک موجود ناشناخته طی آنالیز های اهرام مصر وارد زندگی مردم عادی می شوند. حالا از طریق آن قرار است یک راننده تاکسی دنیا را نجات دهد. موضوع فیلم به میزان کافی عجیب است. اما سازندگان برای ایجاد فانتزی هرچه بیشتر از ژان پل گوتیه، طراح مشهور فرانسوی برای طراحی لباس های این فیلم دعوت کردند. گوتیه سبک خاص خودش را دارد و هر ساله در فشن شوهای دنیای نظرها را به خود جلب می نماید. اما سبک منحصر به فردی که برای فیلم عنصر پنجم در نظر گرفته در سینما ماندگار شده. لباس پلنگی، بندهای نارنجی چرم، شلوار شفاف و… تنها بخشی از عناصر عجیب طراحی گوتیه هستند. البته شاید این طراح ها هیجان انگیز باشند اما ممکن است به نجات دنیا از دست موجودات ناشناخته هم یاری کند؟
8. گاتاکا (Gattaca)
- طراحی لباس: کالین آتوود
- سبک: محافظه کار مینیمالیستی
- محصول: 1997
یک فیلم علمی تخیلی ساخته اندرو نیکول است که پایه آن براساس نقد اختلاف طبقاتی شکل گرفته. در جامعه ای آخرالزمانی، افراد به دو دسته معتبر و نامعتبر تقسیم می شوند که براساس این ویژگی از امکاناتی برخودارند. یک فرد نامعتبر در کوشش است که خود را به درجه معتبر بودن برساند. یکی از ویژگی های مهم فیلم گاتاکا این است که برای القای معتبر بودن و نامعتبر بودن آدمها حتی برای سیاهی لشکر ها هم از مدل های حرفه ای استفاده شده. در طراحی لباس این فیلم تنها از المان رنگ سیاه و سفید استفاده شده. مردها کت و شلوار مشکی با پیراهن سفید و زن ها هم لباس های یک دست مشکی یا سفید. موها هم تنها به یک مدل آرایش شده تا فضای حاکم بر جامعه داستان بهتر نشان داده شود. یک طراحی مینیمالیستی که نتنها خسته نماینده نیست که به فهم داستان بیشتر یاری می نماید.
9. صعود ژوپیتر (Jupiter Ascending)
- طراح لباس: کیم بارت
- سبک: رمانتیک
- محصول: 2015
واچوفسکی ها که خالقان ماتریکس بودند، با بازگشتی به عناصر مورد علاقه قبلی خود در سال 2015 فیلم صعود ژوپیتر را ساختند. آنها در این فیلم هم مانند همکاری های قبلی خود برای طراحی لباس سراغ کیم بارت رفتند. اما اینبار دیگر خبری از سبک عجیب ماتریکس نبود، بارت تصمیم گرفت برای فیلم تخیلی صعود ژوپیتر سراغ سبک رمانتیک برود. لباس های بلند که با گل پوشیده شده، کفش های پاشنه بلند، کت و شلوارهای سلطنتی، جواهرات پر زرق و برق و… بیننده را بیشتر یاد فیلم های ویکتوریایی می اندازد. اما المان های فضایی مثل لباس های ساده و چرم هم در برخی سکانس های فیلم گذاشته شده تا یادمان نرود یک فیلم تخیلی درباره تسلط بر دنیا را می بینیم.
10. مکس دیوانه (Mad Max)
- طراح لباس: جنی بیون
- سبک: پانک راک آخرالزمانی
- محصول: 2015
از آثار مشهور آخرالزمانی سینمای هالیوود است که اساس آن به کشور استرالیا بر می شود. ساخت این فرانچایز که قسمت آخرش قرار است سال آینده میلادی عرضه شود، از 1979 آغاز شده. داستان اصلی درباره انتقام جویی یک افسر پلیس در آینده است. در سرزمینی بحران زده که تمام منابع از بین رفته و باید برای بقا جنگید. در چنین شرایطی طراحی لباسی که بتواند فضا را به درستی نشان دهد با دقت بالایی باید انجام شود. جنی بیون یکی از طراحان لباسی که در این سال های به پروژه مکس دیوانه پیوسته، توانست در سال 2015 اسکار برترین طراحی لباس را دریافت کند. در این فیلم هرآنچه که بخواهید از سبک پانک و آخرالزمانی می بینید. زره، لباس های ساخته شده از زنجیر، کلا های پردار، سرهای تراشیده و بدن های نیمه عریان با خالکوبی های مبالغه آمیز و…
11. شهر تاریک (Dark City)
- طراح لباس: لیز کئوگ
- سبک: نوآر دهه 1940
- محصول: 1998
شهر تاریک یک نئونوآر تخیلی درباره فردی است که می خواهد پیشینه خود را از بین ببرد. فضای خیال انگیز این فیلم احتیاج به یک طراحی لباس ویژه داشت که قرعه به نام لیز کئوگ افتاد و با همراهی الکس پرویاس کارگردان این اثر، به ترکیبی از سبک نوآر دهه 1940 با لباس های چسبان و شبه فضایی رسیدند. این فیلم خیال انگیز و مرموز است. همه چیز از فیلمبرداری و نورپردازی گرفته تا ماشین ها و لباس ها دیدنی است. اما علاوه بر داستان و فضای خیال انگیز، یک ویژگی خیره نماینده در طراحی لباس آن وجود دارد و آن لباس هایی است که جنیفر کانلی به عنوان نقش اول زن بر تن می نماید. هر کدام از آنها فکر شده و خیره نماینده به درک بهتر داستان هم یاری می نماید.
12. پیشتازان فضا (Star Trek)
- طراح لباس: ویلیام وارتیز
- سبک: دهه 1960
- محصول: 1966
پیشتازان فضا یک سریال مشهور فضایی ساخته شده در دهه 60 میلادی است. این مجموعه در آمریکا به معروفیت و محبوبیت بسیار زیادی رسید تا حدی که تا امروز بیش از 20 سریال، فیلم سینمایی و اسپین آف براساس آن ساخته شده. اما یکی از برجسته ترین ویژگی های این مجموعه این است که تا امروز روند همیشگی طراحی لباس آن حفظ شده و انگار از همان دهه شصت افراد در فضا مانده اند. ویلیام وارتیز اولین طراح لباس این سریال بود و ایده اولیه طراحی بر عهده او بوده. وارتیز برای طراحی لباس این سریال برنده جایزه امی هم شده. لباس هایی با رنگ های تند، یقه های بزرگ و شلوارهایی که کمر تنگی دارند، ویژگی است که هنوز هم در این مجموعه ها حفظ شده.
13. هوش مصنوعی (I. Artificial Intelligence)
- طراح لباس: باب رینگ وود
- سبک: نوآر و آینده نگر
- محصول: 2001
فیلم علمی تخیلی ساخته استیون اسپیلبرگ که در زمان خود به یک اثر پرمخاطب و بحث برانگیز تبدیل شد. برای باورپذیر بودن سبک غیررسمی لباس در دهه 90 میلادی را با کت های چرم بلند و چسبان ترکیب کردند که بتواند هم وفاداری به زمان فیلمبرداری را نشان دهند و هم فضای تخیلی داستان را به درستی به تصویر بکشند.
14. باربارلا (Barbarella)
- طراح لباس: پاکو رابانه
- سبک: اغواگر دهه 1960
- محصول: 1968
یکی از فیلم های منحصر به رفد دنیای آثار علمی و تخیلی تاریخ سینما، باربارلا اثر روژه وادیم، کارگردان فرانسوی است. حضور یک زن مجذوب کننده و اغواگر در فضایی تخیلی با نوعی پوشش خاص، آن هم در اواسط دهه 60 میلادی، این فیلم را تبدیل به یکی از گزینه های مجذوب کننده برای جوانان آن سال ها نموده بود. دیگر فقط از یک داستان علمی تخیلی فانتزی خبری نبود، بلکه تماشاگر باید محسور اغواگری یک زن مبارز هم می شد. این موضوع باعث شد سازندگان فیلم طراحی لباس خاصی برای این فیلم در نظر بگیرند. بسیاری از بزرگترها جین فوندا، بازیگر قدیمی سینما را در پوشش های خاصش در این فیلم به یاد می آورند.
منبع: Ranker
منبع: دیجیکالا مگ