3 طرز تهیه آب دوغ خیار مجلسی در 5 مرحله
به گزارش کهن پارس، آبدوغ خیار را مادربزرگ ها برای ناهار ظهرهای داغ تابستان شش روز از هفت روز هفته به بهانه گرمای هوا درست می کردند. آب دوغ خیار هم یک و نونی مناسب برای ناهار و هم حسابی سیر کننده و سالم و پرانرژی بود و البته دل آدم را خنک می کرد. آبدوغ خیار را به عنوان یک برای وعده هم می توانید انتخاب کنید. طرز تهیه آبدوغ خیار به سلیقه شما بستگی دارد. ممکن است دوست داشته باشید به آب دوغ خیار حتی خیار هم اضافه نکنید و با کشمش و گردو و سایر مخلفات یک وعده غذای خوشمزه درست کنید و البته شاید دوست داشته باشید به جای همه مخلفات فقط ماست و خیار و کمی آب و یخ داشته باشید. طرز تهیه آبدوغ خیار مجلسی و ترکیب دقیق سبزی آب دوغ خیار که نقش مهمی در خوش طعم شدن آب دوغ خیار دارند را در مجله خبرنگاران بخوانید. با همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه آبدوغ خیار با ماست (روش اول)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
ماست (چکیده، همزده پرچرب یا ماست محلی) | به مقدار دلخواه |
دوغ بدون گاز یا آب | به مقدار دلخواه |
خیار (ریز خرد شده) | 400 گرم |
سبزی خوردن ساطوری خرد شده (ریحان و نعنا حتما در ترکیب باشد) | 200 گرم |
خامه ساده صبحانه | 2 قاشق غذاخوری |
کشمش و مغز گردو (ریز خرد شده) | به مقدار دلخواه |
نعناع خشک | به مقدار دلخواه |
پودر ریحان خشک | به مقدار دلخواه |
پودر گل محمدی خشک | به مقدار دلخواه |
نمک | به مقدار لازم |
نان (ترجیحا خشک) و یخ | به مقدار دلخواه |
مدت زمان آماده سازی آبدوغ خیار: 15 دقیقه
مقدار کالری در هر لیوان آبدوغ خیار: حدود 69 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه آبدوغ خیار مجلسی
مرحله اول؛ هم زدن ماست و خامه برای یکدست شدن
اما چگونه آبدوغ خیار درست کنیم؟ برای درست کردن آبدوغ خیار مجلسی ابتدا ماست را خوب هم بزنید تا صاف و یکدست شود. بهتر است از ماست چکیده یا ماست محلی پرچرب بهره ببرید. اما اگر از ماست همزده آماده استفاده می کنید البته احتیاج به هم زدن ندارد. خامه ساده را هم به ماست اضافه کنید و دوباره خوب هم بزنید تا با ماست یکدست شود.
در صورت تمایل می توانید ماست و خامه را به صورت و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله دوم؛ خیارها را خرد کنید
در این مرحله از طرز تهیه آبدوغ خیار خانگی خوشمزه باید خیارها را ریز ریز خرد کنید و به ماست و خامه اضافه کنید و باز هم بزنید. پوست گرفتن یا خرد کردن خیارها با پوست به سلیقه شما بستگی دارد.
مرحله سوم؛ اضافه کردن سبزی و بقیه مواد به ماست
در این مرحله سبزیجات ریز خرد شده، کشمش و مغز گردو را هم به ترکیب بالا اضافه کنید و به آرامی هم بزنید. هر کدام از مواد بالا که با ذائقه شما سازگاری ندارند را می توانید حذف کنید.
مرحله چهارم: آب یا دوغ، نمک و نان را اضافه کنید
در این مرحله باید آب یا دوغ را اضافه کنید. مقدار آب یا دوغی که اضافه می کنید بستگی به سلیقه شما دارد. بعضی دوست دارند آبدوغ خیار را سفت و غلیظ میل نمایند و بعضی هم آب دوغ خیار آبکی و رقیق دوست دارند. بعد از یکدست شدن آبدوغ خیار با آب یا دوغ، نمک آن را هم میزان کنید. نان های خشک را خرد کنید و به آبدوغ خیار اضافه کنید.
مرحله آخر: آبدوغ خیار را تزیین و سرو کنید
برای تزیین آبدوغ خیار از پودر گل محمدی، نعناع خشک، و برگ نعنا تازه بهره ببرید. اضافه کردن یخ هم اختیاری است. آبدوغ خیار را می توانید به عنوان یک فست فود اصیل در وعده پیش غذا یا حتی غذای اصلی میل کنید.
شما می توانید دوغ بدون گاز، نان، کشمش، مغز گردو، انواع سبزی خشک و نمک را به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
بیشتر بخوانید:
مواد لازم برای تهیه آبدوغ خیار با ماست، شیر و خامه (روش دوم)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
شیر | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
تربچه | 4 تا 5 عدد |
مغز گردوی خرد شده | 10 تا 12 عدد |
سبزی خشک (نعناع، ترخون و مرزه) | 2 تا 3 قاشق غذاخوری |
خیار نگینی خرد شده | 4 تا 5 عدد |
پیازچه | 2 عدد |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
کشمش پلویی | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
ماست | 4 لیوان فرانسوی دسته دار |
خامه ساده | 2 قاشق غذاخوری |
دوغ ترش | 1 لیتر |
سبزی معطر شامل تازه شامل پونه، ریحان و نعنا ریز خرد شده | از هر کدام 1 دسته کوچک |
دستور تهیه آبدوغ خیار لاکچری با شیر و خامه
برای تهیه آبدوغ خیار با شیر و خامه که یک مدل آب دوغ خیار مجلسی مناسب مهمانی است باید خیار را پوست بگیرید یا با پوست، ریز کنید. ماست و خامه را با هم بزنید تا یکدست شوند. خیارهای خرد شده را با مخلوط ماست و خامه ترکیب کنید.
سپس تربچه خرد شده، سبزی های خشک و سبزی تازه و معطر ریز خرد شده، کشمش پلویی، دوغ ترش، پیازچه، شیر، مغزگردوهای خرد شده، نمک و فلفل سیاه را به آبدوغ خیار اضافه کنید. همه مواد را با هم ترکیب کنید. در آخر آب دوغ خیار خوشمزه تان را با مقداری نان خشک سرو کنید.
در صورت تمایل می توانید شیر و فلفل سیاه را به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
روش تهیه آب دوغ خیار با گوجه (روش سوم)
طرز تهیه آب دوغ خیار با گوجه درست شبیه به روش درست کردن آبدوغ خیار مجلسی به یکی از دو روش بالا است، تنها باید مقداری گوجه فرنگی تازه و خرد شده نیز داخل آن بریزید. در صورت تمایل می توانید در این نوع آبدوغ خیار به جای سبزیجات مختلف خشک تنها از شوید خشک بهره ببرید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه آبدوغ خیار خانگی
- اگر سوال شما هم این است که آب دوغ خیار برای کدام شهر است باید بگوییم که پیشینه آبدوغ خیار به شهر شیراز برمی شود.
- در طرز تهیه آب دوغ خیار خانگی اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، می توانید از فقط سبزی های خشک بهره ببرید.
- برای درست کردن آبدوغ خیار بهتر است از ماست چکیده یا ماست پرچرب و کمی ترش مزه بهره ببرید تا طعم بهتری پیدا کند.
- اضافه کردن مقداری پیازچه یا پیاز خرد شده موجب می شود تا طعم آبدوغ خیار شما خوشمزه تر شود.
- برترین انواع سبزی تازه برای تهیه آب دوغ خیار ترکیبی ریحان، نعنا، پونه، مرزه، ترخون و در صورت تمایل کمی گشنیز یا جعفری است. هر کدام از سبزی ها را هم که نداشتید حذف کنید.
- ترکیب سبزی آب دوغ خیار تبریز همان ترکیب سبزی خوردن است.
- پیشنهاد می شود در طرز تهیه آب دوغ خیار خانگی از مقداری تربچه نقلی قرمز و خرد شده نیز بهره ببرید چرا که ظاهر آبدوغ خیار را زیباتر می نماید.
- در صورت تمایل می توانید خامه را از مواد لازم برای تهیه آب دوغ خیار حذف کنید.
- برای درست کردن آبدوغ خیار مجلسی بهتر است خیار، گردو و سبزی های تازه را کاملاً ریز خرد کنید.
- در صورت تمایل می توانید از مقداری پودر سیر و زیره برای طعم دادن به آبدوغ خیار بهره ببرید.
- اضافه کردن سیر، موسیر و شوید تازه به آب دوغ خیار طعم مجذوب کننده تری می بخشد.
- بعضی افراد برای خوش عطر شدن آب دوغ خیار یک قاشق غذاخوری گلاب نیز به آن اضافه می نمایند.
- برای تزیین آبدوغ خیار لاکچری می توانید از مقداری گل محمدی، مغز گردو و تربچه نقلی بهره ببرید.
- به طور سنتی برای درست کردن آبدوغ خیار، پوست خیار را جدا نمی نمایند، اما این به سلیقه شما بستگی دارد.
- افزودن مقداری فلفل سیاه موجب خوش طعم شدن آبدوغ خیار می شود.
- اگر طبع شما سرد یا بلغمی است، می توانید از مقدار مغز گردو و نعنای بیشتری در آب دوغ خیار بهره ببرید.
- قبل از درست کردن آبدوغ خیار ابتدا ماست را کاملاً بزنید تا یکدست شود.
- به جای ماست می توانید فقط از دوغ های طعم دار آماده یا دوغ کفیر (طرز تهیه دوغ کفیر) نیز برای تهیه آبدوغ خیار هم بهره ببرید.
- برای خنک شدن آب دوغ خیار می توانید مقداری یخ به آن اضافه کنید اما ممکن است یخ آبدوغ خیار را رقیق کند.
- آبدوغ خیار معمولاً با نان خشک سرو می شود، اما شما می توانید این سوپ سرد خوشمزه را با نان تافتون، لواش و دیگر نان های سنتی نیز سرو کنید.
- جالب است بدانید که ارامنه ایران به آب دوغ خیار مقداری کشک خشک یا مایع هم اضافه می نمایند.
- اما فواید آبدوغ خیار چیست؟ آبدوغ خیار در طب سنتی یک وعده غذایی بسیار مفید برای درمان گرمازدگی است. به خاطر سبزیجات و نعنا ضد عارضه یبوست و نفخ معده است و گردو و کشمش موجود در آن مقوی و سیر نماینده است.
- طرز تهیه ماست و خیار یونانی زاتزیکی هم مشهور است. روی لینک مطلب بزنید و طرز تهیه آن را بخوانید.
یک روایت جالب و تاریخی در خصوص آب دوغ خیار شاهانه در دربار ناصرالدین شاه
در زمان ناصرالدین شاه، امیرکبیر که از حیف و میل سفره های خوراک درباری به تنگ آمده بود به شاه پیشنهاد کرد که برای یک روز آن چه رعیت می خورند را میل فرمایند.
شاه پرسید: که مگر رعیت ما چه میل می نمایند؟
امیر گفت: ماست و خیار!
شاه سرآشپزباشی را صدا زد و فرمان داد برای ناهار فردا ماست و خیار درست کند.
سرآشپزباشی به تدارکاتچی دستور تهیه مواد زیر را داد:
- ماست پرچرب اعلا:1 مَن
- خیار نازک و قلمی ورامین: 2 مَن
- گردوی مغز سفید بانه: 3 کیلو
- پیاز اعلا همدان: 1 مَن
- کشمش اعلا و مویز شاهانی بدون هسته: یک کیلو
- نان مرغوب مغز دار خاش خاش دار دو آتیشه: 3 مَن
- نعنای باغی اعلا و سبزی های بهاری: 1 کیلو
ناصرالدین شاه بعد از اینکه یک شکم سیر از آبدوغ خیار درباری تناول کرد، رو به امیرکبیر گفت:
رعایای ما چه غذاها می خورند و ما بی خبر بوده ایم!
هرکس نارضایتی کرد و کُفران نعمت، به چوب و فلک ببندیدش!
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن آبدوغ خیار ساده و خوشمزه
ترکیب سبزی آبدوغ خیار چیست؟
ترکیب سبزی مخصوص آب دوغ خیار هم می تواند مخلوطی از ریحان، نعنا، پونه، مرزه، ترخون و در صورت تمایل کمی گشنیز یا جعفری باشد و هم این ترکیب را می توانید بنا به سلیقه خود تغییر دهید. مثلا تبریزی ها از سبزی خوردن برای درست کردن آبدوغ خیار بهره ببرید و در بعضی شهرها هم به آبدوغ خیار، پیارچه، تربچه، موسیر، تره فرنگی، سیر رنده شده و … اضافه می نمایند.
چرا آبدوغ خیار لزج می شود؟
دلیل اصلی آب انداختن آبدوغ خیار اضافه کردن سبزیجاتی مثل پیازچه، تره و تره فرنگی در همان ابتدای درست کردن آن است. این سبزیجات آبدار را موقع سرو به آب دوغ خیار اضافه کنید.
طرز تهیه آب دوغ خیار رژیمی چگونه است؟
در طرز تهیه آب دوغ خیار رژیمی می توانید از ماست کم چرب بهره ببرید و به محتوبات آبدوغ خیار خامه اضافه نکنید.
منبع: افق کوروش